את חלקם זכינו לשמוע במהלך היום במושבים השונים:
הכירו את המשתתפים:
(בלחיצה על התמונה)
שיחת פתיחה: התרגול בחירום כביטוי לאופטימיות
מתי ליבליך
מייסדת-שותפה ומנהלת
הכשרות מקצועיות
מתי נמנית עם בכירות המורות למיינדפולנס בארץ. היא מפתחת ומנחה הכשרות פרקטיות ותיאורטיות בנושא מיינדפולנס לאנשי טיפול וחינוך במסגרות שונות מזה שני עשורים, תוך אינטגרציה בין גישות מיינדפולנס מודרניות מבוססות מחקר לבין ההגות הבודהיסטית המסורתית. מתי היא מייסדת-שותפה, מרכזת ומנחה בתכנית לפסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס בפיקוח אוניברסיטת בר-אילן. בנוסף, היא מנהלת פדגוגית ומרצה בכירה בתכנית להכשרת מנחיי מיינדפולנס וחמלה באוניברסיטת תל-אביב. מתי היא כותבת ועורכת רב המכר 'מיינדפולנס – להיות כאן ועכשיו' ו'שבילי המיינדפולנס - מרחבי תרגול ביומיום' בהוצאת כתר. היא מתרגלת ולומדת את תחום המיינדפולנס מזה 30 שנה.
לילה קמחי
מתרגלת ומלמדת את אמנות מדיטציית הויפאסנה, המיינדפולנס והדהרמה מעל שני עשורים בארץ ובעולם. היא שהתה תקופות לימוד והתבודדות ממושכות במנזרים, אשראמים ובמרכזי מדיטציה, במסורת הבודהיסטית ובמסורת האי-שניות ההינדואיסטית.לילה מנחה בריטריטים, סדנאות, קבוצות ויחידים ומובילה מסעות רוחניים בחו"ל. היא מתגוררת ומלמדת ב'עלי אדמות', מרכז רוחני אקולוגי שהקימה במושב לוזית שבעמק האלה. לִילה שמה דגש על הקשר שבין עולמנו הפנימי והחיצוני ועל אחריותינו הרדיקלית לשניהם, על חשיבות הקהילה המתרגלת יחד וחברויות הלב שנוצרות בה ושמאפשרות את לבלוב האיכויות המיטיבות שבנו, על החיבור וההזנה ההדדית שבין עומק הנשמה וגבהי הרוח ועל האלכימיה הפנימית שמאפשרת לנו להפוך חופשיים ומאושרים בחיי היומיום. לילה בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני בלימודי הודו וסנסקריט. מלמדת בעמותת 'תובנה', במרכז 'גוף-נפש' ובמסגרות טובות נוספות.
בשיחת הפתיחה 'התרגול כביטוי לאופטימיות', קיבלנו מלילה קמחי ומתי ליבליך תזכורת חווייתית עמוקה של הנוכחות השקטה, והקרקע שהתרגול מאפשר.
שמענו ממתי ציטוטים של חוויות של מתרגלים בריטריט עומק בתוך המלחמה, וגילינו יחד שיש אפשרות למצוא מרחבים שמאפשרים התרחבות המבט יחד עם מקום להכיל את הכאב.
"כמים בלב מדבר" תיארה זאת ד"ר אורה סתר, שעלתה מיד אחריהן יחד עם ענת מלכי אטיה למושב שהוביל ד"ר רוני ברגר בנושא התערבויות מבוססת מיינדפולנס בחירום.
פאנל התערבויות בחירום
ד"ר רוני ברגר - מנחה הפאנל
טיפול בשורדי המסיבה, במפונים מהדרום והצפון, במילאומיניקים ושוטרים לוחמים, במשפחות חטופים וניהול מקצועי של חוות מרפא ברישפון.
מייסד-שותף ומנהל פדגוגי
רוני הינו פסיכולוג קליני, מרצה
בכיר וחבר סגל בבביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל-אביב. הוא מומחה בעל שם עולמי בהתמודדות עם מצבי דחק וטראומה ואחד ממקימי העמותה הבינלאומית של פסיכולוגים ללא גבולות (Psychology Beyond Borders) המטפלת בנפגעי מלחמה, טרור ואסונות טבע. רוני פיתח ערכות חוסן להתמודדות עם מצבי טראומה שתורגמו ל-15 שפות ויושמו בחלק ניכר מאירועי האסון הגדולים בעולם. הוא משמש גם חבר הועדה המייעצת של מרכז המחקר והחינוך לחמלה ואלטרואיזם באוניברסיטת סטנפורד, שם הוא מסייע בעיצוב תכניות המטפחות מיינדפולנס וחמלה. לאחרונה עבד במסגרת המכון שייסד הדאלי לאמה, Mind & Life Institute בבנייה של פדגוגיה ששמה על נס אתיקה אזרחית והיה שותף לכתיבת הערכה קריאה לנתינה אכפתית Call to Care אותה הוא חוקר עם ד"ר טרש.
ד"ר אורה סתר
תלמידה, מתרגלת ומלמדת בודהיזם בחיבורים אפשריים שונים לעולם הייעוץ, הארגון והניהול.
תואר שני ושלישי בניהול מאוניברסיטת תל אביב, ולימודים לתואר שני בבודהיזם ותרבויות מזרח אסיה. בעלת דוקטורט כבוד מאוניברסיטת ראי, הודו.
יועצת ארגונית בכירה בחברות, ארגונים וגופים ציבוריים קטנים וגדולים. הרצתה בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, באוניברסיטאות ומכללות נוספות, וכן כפרופסור אורח בבית ספר לניהול בדלהי, הודו. בעבר הייתה מנכ”לית להב – פיתוח מנהלים באוניברסיטת ת”א, ובהמשך כיהנה כיו”ר פסיכו-דהרמה וכיו”ר פ.א.י – איגוד היועצים הארגוניים. כיהנה כדירקטורית בכ 10 חברות ובועד המנהל של מספר עמותות.
ב- 15 השנים האחרונות פיתחה מספר רב של תכניות באוניברסיאות ת״א ורייכמן וכן בארגונים שונים לחיבור בין העולמות, סביב נושאים של מנהיגות, מיינדפולנס, ניהול קריירה וייעוץ ארגוני.
ציירת וצלמת שיצירותיה הוצגו בתערוכות יחיד וקבוצתיות בארץ ובעולם.
ב-4 השנים האחרונות מארחת מלנומה גרורתית, ובינתיים מנצחת את הסטטיסטיקה .
ענת אטיה-מלכי
כתיבת והעברת תוכניות התערבות לילדים בגיל הרך בזמני משבר (IsraAID). מישאוב קהילתי וחינוכי של מפונים ושל קולטי מפונים.
ענת אטיה מלכי - ישום כלים מעולם המיינדפולנס במרחבים חינוכיים, התמחות בגילאים הצעירים. הוראה והדרכת מדיטציית מיינדפולנס של סטודנטים לחינוך ושל צוותים חינוכיים (בתי ספר וגנים). דוקטורנטית (מנחה: פרופ' ריקרדו טרש) וזוכת מלגת המדען הראשי-משרד החינוך (קרן ארן) לדוקטורנטים מצטיינים. חוקרת את ההשפעה של התערבות מבוססת קשיבות, על תפקודם של ילדים בגיל הרך בישובי איזור עוטף עזה, בחשיפה מתמשכת לטרור. בית הספר לחינוך, אוניברסיטת תל-אביב.
בפאנל התערבויות מבוססת מיינדפולנס בחירום, שיתפה ד"ר אורה סתר, שהנחתה בפרויקט משותף של העמותה עם האגף לילדים ונוער בסיכון, סיפרה על תמורה מרגשת שהובילה בצוות יהודי-ערבי, אשר ספג פגיעה קשה ביחסים הבין אישיים בתחילת המלחמה.
התהליך שם דגש על התקרקעות ומפגש מאפשר עם הרגשות הקשים שעלו מחברי הצוות (חרדה, אשמה, האשמה וכו') ונתן מקום בטוח לביטויים בקול רם.
בסופו יכלו חברי הצוות לשוב להביט אלה בעיני אלה (ולא רק כמטאפורה) ולפעול יחד בסינרגיה.
אחריה ענת הציגה תכנית שבנתה בייעוצו של רוני ובשיתוף ישראייד, לילדים בגיל הרך.
התוכנית הועברה ראשית בים המלח על ילדי המפונים מהדרום והמטרה שלה לתמוך בילדים בכל הארץ שחווים מתח. המנחים של התוכנית היו הפסיכולוגים של הגנים והצוות החינוכי על מנת לחזק בעוד כלים של הרגעה, עידוד שיח רגשי והתמודדות עם ויסות רגשי.
לאחר ששמה לב שהבית הינו מוטיב חוזר בציוריהם, היא כתבה סיפור על להקת אריות שביתה נהרס בסופה והכפירים נרתמים לבנותו מחדש.
במהלך המפגשים הילדים נתרמו לעזור לכפירים במשימתם, בתהליך שאפשר להם להשיב לעצמם את תעצומות הנפש, ולבטא את רגשותיהם.
ענת שיתפה כי גם ילדים שלאחר ה 7.10 כמעט ולא דיברו, לאחר שנדרשו לשתוק שעות רבות בממ"ד, חזרו אט אט לשתף ולדבר בתהליך של בניית הבית במפגשים.
פאנל עבודה עם נפגעי נובה
גיא סימון - מנחה הפאנל
טיפול מיודע פסיכדליה וטיפול בשורדי הנובה מתוך העבודה של ׳אימפולס - מרכז קליני אינטגרטיבי׳ ועמותת ׳לב בטוח׳.
***
גיא סימון חבר האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה, חבר האיגוד הישראלי הרב-תחומי לפסיכותרפיה, עובד סוציאלי קליני (M.A.), מטפל באמצעות אמנויות ופסיכודרמה (M.A.), מורה למדיטציה (MTTC).
מייסד ומנהל מקצועי - ׳אימפולס - מרכז קליני אינטגרטיבי׳, מייסד שותף, חבר ועד מנהל ויו״ר הועדה הקלינית - ׳עמותת לב בטוח׳. דוקטורנט וזוכה מלגת הנשיא לדוקטורנטים מצטיינים, חוקר אנתרופולוגיה של ריפוי, פסיכותרפיה פסיכדלית וטראומה. החוג לאנתרופולוגיה וסוציולוגיה,אוניבריטת בר-אילן.
שרית זלצר
תמיכה בשורדי נובה בתחילת המלחמה בחוות רונית וכעת בחוות מרפא ברשפון.
דרך מיינדפולנס ויצירה בכל מפגש, גם אם חד פעמי, מתאפשרת גישה לתכנים שאין להם מילים ולכן העיבוד דרך הקשבה, התבוננות ומתן משמעות מחדש מפגיש אפשרות למצוא משאבים וכוחות שמתחילים לנבוט מתוך חוויה כאוטית של פיצול ואובדן.
M.A. פסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס ויצירה, טיפול בטראומה.
שרית זלצר היא מטפלת מוסמכת ומרצה מנוסה, המתמחה בטיפול בטראומה באמצעות גישת מיינדפולנס ויצירה. עם רקע עשיר בטיפול פרטני והנחיית קבוצות, שרית מביאה עמה ניסיון מעמיק ורב-תחומי.
לפני כ-30 שנה, חוויה טראומטית משנה חיים הובילה אותה לעולם התרגול והטיפול. מאז, מיינדפולנס ויצירה הפכו לעוגן משמעותי בחייה ובתהליך הריפוי שלה. עברה השתלמויות מקצועיות רבות, כולל לימודי CBT לטיפול בטראומה, Somatic Experience, ולימוד על תפקודי המוח.
במהלך השנים, פיתחה גישה ייחודית בטיפול בטראומה מבוססת מיינדפולנס ויצירה. בקליניקה שלה היא משלבת גישות אלו כדי לסייע למטופלים להתמודד עם חוויות קשות ולאפשר לצמיחה פוסט-טראומתית להתפתח.
מאז תחילת המלחמה, שרית עובדת בחוות מרפא ברשפון, שם היא תומכת בשורדי פסטיבל נובה, משפחות שכולות ואנשי כוחות הביטחון.
בקרוב ייצא לאור ספרה של שרית,
"The Art of Feeling at Home",
המציע פרקטיקות להתמודדות עם טראומה ולצמיחה פוסט-טראומתית.
עינת חיימוביץ
עו"ס קלינית מדריכה ומטפלת בטראומה בגישות מבוססות חוויה ומיינדפולנס. יוזמת ומנהל מרחב אדמה טובה לנפגעי המסיבות בדרום ומשפחות הנרצחים.
מומחית ב emdr ומטפלת ובאמצעות dbt במתמודדים עם טראומה מורכבת. סיימה את התוכנית לפסיכותרפיה פסיכדלית ובעלת ניסיון רב בעבודה עם הכנה, עיבוד ואינטגרציה של עבודה עם מצבי תודעה מורחבת. עבדה שנים ארוכות בעמותת עלם כמנהלת פרויקטים עם בני נוער וצעירים בקצה רצף הסיכון. כותבת הספר "מותרת לי- נשים במסע פרידה וגירושין" בהוצאת רסלינג. יוזמת ומנהלת את מרחב 'אדמה טובה' לשורדי המסיבות ומשפחות הנרצחים.
קארינה דסאו
ממייסדות עמותת לב בטוח ומנהלת מערך גוף נפש בעמותה שהוקמה ב-7/10 על מנת לדאוג באופן מיידי לטיפול קליני לשורדי ושורדות המסיבות בדרום.
פסיכותרפיסטית ברוח האקומי, מטפלת רגשית במים WT
התמקדות ונשימה מעגלית
ד"ר אלה גב רוזן
מנהלת מרכז "איזון ארנה" מטעם עמותת כפר איזון עבור נפגעי המסיבות בעוטף ב-7.10, בני משפחותיהם וחברים.
פסיכולוגית קלינית מומחית, מרצה בחוג לפסיכולוגיה אונ' רייכמן ובעלת קליניקה
פרטית.
בוגרת תואר שני באוניברסיטת חיפה ותואר שלישי בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב.
עבודת דוקטורט בנושא טיפול ב ACT( Therapy Commitment and Acceptance )בהפרעות טיקים
)תוך מיקוד בדחף המקדים(.
מתמחה בטיפול בחרדות, טיקים וOCD, פוסט טראומה, הפרעות אכילה והפרעות שינה.
אמונתי היא שטיפול צריך להכיל מרכיבים אקלקטיים הכוללים טיפול סימפטומטי קוגניטיבי
התנהגותי, תוך ההבנה הדינמית של המניעים הפנימיים של האדם והרקע שלו.
הטיפול צריך להי נתן תוך כבוד הדדי, בגובה העיניים, ומתוך האמונה בכוחו הפנימי המרפא של
האדם. כמו גם מתוך ההכרה בחשיבות הסביבה האורגנית של האדם ומקורות התמיכה שיש לו.
המרחב הטיפולי שלנו הוקם כשלב המשכי לפרויקט איזונובה כוכב הים, שהיווה מרחב מרפא ראשוני עבור שורדי המסיבות. מטרתו לייצר עוגנים המבוססים על עקרונות חוסן כגון, שייכות, אקטיביות , משמעות ומעגלי תמיכה. זאת על מנת לסייע למתמודדים עם סמפטומים טראומתיים, לחזור לשגרת פעילות בחיים ולהתמודד עם המצב הסטרסוגני המתמשך.
המרחב ייעודי ומעוצב עבור חברי קהילת הטראנס, הסביבה היא בייתית ומזמינה, ובכל עת אפשר להתרווח בסלון או לאכול משהו במטבח. החדרים המקיפים את המרחב המשותף הם חדרי טיפול המספקים סטינג ברור לטיפול מקצועי ומבוסס מחקר.
בראש ובראשונה המרכז כולל תכניות ליבה – ימים מרוכזים שבהם ישנה השתייכות לקבוצה קבועה עם רכזים קבועים ובמסגרתם יש יוגה מכוונת טראומה (או שיעור תנועה), עבודה בסטודיו לאומנות וקבוצת שיח דינמי.
בנוסף לכך מוצעות במרכז עוד מגוון קבוצות ממוקדות תוכן כגון קב' גלישה, ביטוי באומנויות ומיינדפולנס .
לצד זאת ניתנים טיפולי שיח וגוף פרטניים, מעקב פסיכיאטרי, מיצוי זכויות וליווי תעסוקתי.
הטיפול במרכז ניתן בגובה העיניים, עם חיוך לצד דגש על מקצועיות בליווי הטיפולי.
אנו מספקים בית, שבו המשתתפים יכולים למצוא מקום שילווה אותם בהתמודדות ביום יום. מקום בו ישנו טיפול מקיף הוליסטי ורב תחומי שאמור לייצר מענה כוללני לצורכי נפגעי המסיבות. כל זאת תוך שימת דגש על מתן כלים ממשיים למציאת מקומם בחזרה לשגרה או בשימור השגרה הקיימת.
פאנל עבודה מבוססת מיינדפולנס עם שורדי המסיבות בדרום, הובל ע"י גיא סימון בהשתתפותן של ד"ר אלה גב רוזן (איזון ארנה), קארינה דסאו (לב בטוח), עינת חיימוביץ' (אדמה טובה) ושרית זלצר (מרחב מרפא).
המשתתפים הציגו יוזמות והתארגנויות מעוררות השראה שהקימו באופן עצמאי, מתוך מחויבות אישית לקהילת מסיבות הטבע.
משיחתם עלה צורך קריטי ממש (ודוגמאות מצמררות) בחוסר שיפוטיות ובחמלה מצד המטפלים, לאור ההשפעה של חומרים משני-תודעה הן על רגעי הטראומה והן על התהליך הטיפולי.
פאנל עבודה עם מפונים
אנה גוטקובסקי - מנחת הפאנל
מטפלת בתנועה ומדריכה, מטפלת דיאדית ועוסקת בתחום בריאות הנפש מגיל רך ועד בגרות. עברה הכשרות במכון מודע (MBSR ו MBCT) ובשנים האחרונות לוקחת חלק בהוראה והובלה של התכנית להכשרת מנחי MBSR. עובדת הן במגזר הציבורי והן בפרטי.
איילה שני
עשרה ימים אחרי השבת השחורה, התגייסו אנשי חינוך מתנועת דרור ישראל בשיתוף עם קיבוץ בארי, והקימו את גני הילדים של קיבוץ בארי במלון דיויד ים המלח.
שבעה גני ילדים נפתחו במלון מגילאי 6 חודשים עד שש שנים, בחלוקה לקבוצות גיל האורגניות שהיו לפני כן בקיבוץ.
בדיוק חמישה שבועות לאחר מכן הצטרפתי אני באופן עצמאי לצוות הגננות. צוות אשר נבנה מא.נשים כמוני מכל קצוות הארץ שביקשו לבוא לטפל בילדים. לקבוצת הוואטסאפ שלנו קראנו "פלוגת המילואים של הלב".
יצאתי לחלת מעבודתי הטיפולית במסילה ,עזבתי את ביתי בכפר סבא ועברתי להתגורר עם קהילת בארי במלון בים המלח. קיבלתי על ידי להיות הגננת של גן כלנית. אינני גננת ,אך בעלת ניסיון של שנים בהכשרת גננות בתחום הרגשי החברתי וניסיון טיפולי במשפחות על רקע טראומה ופליטות.
במשך 4 חודשים הייתי שם בכל מאודי עבור הילדים המתוקים והוריהם אשר חרב עליהם עולמם. בעבודתי עם הילדים הרכים של גן כלנית(בני 2-2.5) השתמשתי בכלים טיפוליים מעולם המיינדפולנס, נוכחות מיטיבה ,זמינה וקבועה לאורך שעות רבות, התייחסות להורים באופן מכיל ותומך ועוד.
איילה שני
יועצת חינוכית מומחית לגיל הרך, בוגרת תכנית שוורץ (M.A. ביהס לעבודה סוציאלית, האוניברסיטה העברית).
פסיכותרפיסטית ממוקדת טיפול דיאדי וגישות מבוססות מיינדפולנס. מנחת קבוצות ומדריכת מנחות.
בעלת ניסיון של שנים רבות בעבודה רגישת תרבות עם משפחות על רקע של טראומה ופליטות. במסגרת עבודתי במסילה- גוף עירוני בשרותים החברתיים של תל אביב, לטיפול במשפחות חסרות מעמד בישראל ייסדתי עם שותפותי מרכז הורים ילדים, בדגש על עבודה מודעת מוגנות תרבותית עבור המשפחות.
מתרגלת מיינדפולנס משנת 2017, בשנה האחרונה מתרגלת בעיקר הכרת תודה ותרגולי חמלה עמוקה עבור עצמי ואחרים.
כאמא לשני לוחמים במילואים, בן זוג במילואים ובת חיילת, עם ניסיוני בטראומה ופליטות, עזבתי את ביתי ועברתי להתגורר במלון בים המלח עם חברי קיבוץ בארי. שם הייתי גננת לילדיהם במשך 4 חודשים.
כיום בתכנית 'בית בלב' מטעם אוניברסיטת חיפה, כמנחת קבוצות דיאדיות עבור הורים וילדים שפונו מביתם.
אלין קשטכר
עבודה עם תלמידי כיתות ג' ד' בבית ספר שער הנגב, שחזרו ללמוד בבית ספר האם שלהם לאחר שפונו מבתיהם וממסגרות הלימוד שלהם למשך חודשים ארוכים בעקבות האירועים מאז ה-7/10 .
מועצה אזורית שער הנגב הציעה לבתי ספר באזורה, את התוכנית מיינדפולנס וחמלה של עמותת חינוך קשוב ואכפתי .
תוכנית זו מטפחת קהילה לימודית המבוססת על תשומת לב קשובה ונתינה אכפתית. מיועדת בראש וראשונה לצוות החינוכי ולתלמידים ושואפת גם להורים ולקהילה בה נמצא בית הספר .
העבודה נעשתה לשכבות כיתה ג׳ וד׳ בקבוצות של 10 תלמידים.
התמקדנו בפעילות שמאפשרת למערכות הגוף לפרוק אנרגיה, להתאושש מחוויות לא נעימות של פחד ולחץ. לחזק יציבות וריכוז.
הפעילות התמקדה בהבאת תשומת לב לתנועה, לנשימה, תוך משחק קבוצתי לא תחרותי.
פעילות שיצרה מגע תוך אישי תחושתי כשלב מקדים ליצירת מגע תוך אישי רגשי.
אלין קשטכר
מטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת.
מתרגלת ויפאסנה ויוגה יותר מעשור.
בוגרת תוכנית שפת הקשב והנחיית מיינדפולנס מכון מודע.
בוגרת קורס מורים ליוגה אינטגרטיבית.
יועצת חינוכית, מדריכה ארצית לשעבר באגף למחוננים ולמצטיינים במשרד החינוך
בעלת ניסיון רב בהנחיה והדרכת קבוצות: אנשי חינוך, הורים ותלמידים.
הנחיה וליווי על פי תפיסת הגשטלט וגישות מבוססות מיינדפולנס וחמלה.
מיה לזר שלם
הנחיית סדנאות להורים וילדים בני 3-6 המפונים מעוטף עזה והצפון במסגרת 'בית בלב' במטרה לסייע בחיזוק הקשר והתקשרות בין הורים לילדיהם וגילוי כוחות ההתמודדות והחוסן שיש בתוך המשפחה בעת הזו.
מיה לזר שלם, פסיכותרפיסטית אינטגרטיבית. עוסקת בטיפול הנחיית קבוצות והוראה.
בעלת תואר שני MA בפסיכותרפיה אינטגרטיבית גוף נפש רוח מהחוג לייעוץ והתפתחות האדם
אוניברסיטת חיפה. בוגרת המרכז הישראלי לרפואת גוף נפש. מנחה מוסמכת לדמיון מודרך,
התמקדות וקונסטלציה משפחתית.
בעלת ותק של 15 שנה בהנחיית מיינדפולנס ומיומנויות גוף נפש רוח, לאוכלוסיות מגוונות: ילדים, בני
נוער, הורים, צוותים חינוכיים, שירות פסיכולוגי חינוכי וקבוצות. מנחה בכירה בתוכנית "שפת הקשב".
השתתפה במחקר פורץ דרך בתחום הנחיית מיידנפולנס לגיל הרך. הנחתה קבוצות מיינדפולנס
לילדים חולי סרטן בבית חולים שניידר במסגרת מחקרים. מנחה מעל עשור קבוצות תמיכה
והתמודדות לחולים באגודה למלחמה בסרטן במרכז חזקים יחד בחיפה.
כיום מנחה בתוכנית "בית בלב" מטעם אוניברסיטת חיפה, סדנאות להורים וילדים בני 3-6 המפונים
מעוטף עזה והצפון. במטרה לסייע בחיזוק הקשר והתקשרות בין הורים לילדיהם וגילוי כוחות
ההתמודדות והחוסן שיש בתוך המשפחה בעת הזו.
שרון שפיר
מטפלת בתושבי הקיבוצים כפר עזה ונירעם בבתי המלון ומנחה קבוצות מיינדפולנס לתושבי העוטף (כפר עזה, אופקים, סנגהה שער הנגב).
אשת הדרום תושבת הנגב המערבי מטפלת פרטנית בגישות מבוססות גוף נפש תודעה, פסיכולוגית צבאית ויועצת ארגונית למעלה מ-20 שנה במגוון יחידות הצבא. תלמידה ומורה למיינדפולנס בקבוצות, ארגונים ובתרגולים פרטיים "אחד על אחד".
בוגרת התוכנית לפסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס של אונ' בר אילן. ההכשרה למורי מיינדפולנס של "מכון מודע"
מטפלת כיום בשירות הפסיכולוגי של שער הנגב ובקליניקה פרטית וכחלק מצוות המנחים של "המרכז למיינדפולנס בשער הנגב". בנוסף, מתנדבת בעמותת "אחד על אחד".
מאז ה-7/10 מטפלת בתושבי הקיבוצים כפר עזה ונירעם בבתי המלון ומנחה קבוצות מיינדפולנס לתושבי העוטף (כפר עזה, אופקים, סנגהה שער הנגב).
בנוסף לעבודה הטיפולית והנחיית הקבוצות, משרתת במילואים בחמ"ל החטופים ובהנחיית ימי 'עיבוד חוויות לחימה' ללוחמים בסדיר ובמילואים.
פאנל עבודה מבוססת מיינדפולנס עם מפונים, הובל ע"י אנה גוטובסקי בהשתתפותן של אלין קשכטר, איילה שני, מיה לזר שלם ושרון שפיר. הפאנל הזה היה מיוחד מאוד עבורנו כעמותה, מכיוון ששלוש מתוך ארבע המציגות בפאנל היו בוגרות או משתתפות בתכנית שלנו לפסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס!
שמענו שיתופים אישיים וכנים על הרגעים של יציאה מהבית לתוך עבודה בשדה שבו אנשים איבדו את ביתם ואת העוגנים שלהם. בפאנל שותפו פרויקטים של עבודה עם ילדים, עם מבוגרים וגם עבודה דיאדית מקורית ונוגעת ללב של טיפוח היכולת של הורה/ילד לגעת בכאב ובמסע הגיבור שאליו יצאה המשפחה.
שמענו על הניסיונות היצירתיים והמרגשים של מנחת הפאנל וכל המשתתפות בו להתגבר על המגבלות של עבודה בשטח כה מאתגר.
פאנל עבודה טיפולית מבוססת מיינדפולנס
רביד בוגר - מנחת הפאנל
מייסדת-שותפה ומנהלת תכניות כוח הטבע במרכז לחינוך קשוב ואכפתי
רביד פסיכולוגית חינוכית, מתרגלת, לומדת והולכת בדרך הדהרמה ומשלבת גישות מבוססות מיינדפולנס וחמלה, טבע ותנועה בעבודה הציבורית והפרטית. רביד יוזמת ומפתחת ביחד עם דר' אורי הראל את 'כוח הטבע' – מודל עבודה פסיכו-חינוכי להגברת חוסן בחיבור לטבע. רביד נמנית בסגל ההוראה של התכנית לפסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס בפיקוח אוניברסיטת בר אילן ומרצה בתכנית להכשרת מנחי מיינדפולנס וחמלה באוניברסיטת תל אביב. במסגרת עבודתה בשרות הפסיכולוגי-חינוכי רביד מובילה את סנגהת השפ"חים במטרה לקדם את רווחת הפסיכולוגים החינוכיים ולעודד את הלמידה וההטמעה של מיינדפולנס וחמלה בעבודתם הפרטנית והמערכתית.
ניב אגם
פסיכולוג קליני-מדריך ופעיל חברתי. מייסד ויו"ר עמותת "בית חולמים".
טיפול והדרכה - ילדים, נוער ומבוגרים - בקליניקה פרטית ברחוב גאולה בתל-אביב. מטפל ומדריך ברוח פסיכולוגיית העצמי וברוח הפילוסופיה והפרקטיקה הבודהיסטית.
מנחה מדיטציה ומתאמן ביוגה מאז 2007.
משלב גישות פסיכואנליטיות וטיפול מבוסס מיינדפולנס לחיזוק ערך עצמי, לטיפול בהפרעות דיכאון וחרדה, הפרעות אישיות, התנהגויות כפייתיות, התמכרויות, הפרעות אכילה, הפרעות פוסט-טראומטיות ולטיפול במצבי משבר.
גבו וייס
תלמיד אמנויות לחימה מעל 40 שנה, והולך בדרך הזן בודהיזם.
ראש דוג׳ו נצר סרני לקראטה מסורתי וראש "הסנגהא בחורשה". פסיכותרפיסט ומטפל זוגי ומשפחתי - מדריך. עוסק בהוראה, הכשרה והדרכת מטפלים ב"מרכז בודותרפיה", ובתכנית לפסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס.
פרופ' יוסי לוי בלז
פסיכולוג קליני מומחה, ראש המרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי ע"ש ליאור צפתי במרכז האקדמי רופין.
חבר הנהלה וראש אגף המחקר בעמותת "בשביל החיים".
יוסי חוקר, מטפל, מדריך ומרצה מזה שנים רבות בתחומי חוסן, כאב נפשי ומניעת אובדנות בגופים ציבוריים, פרטיים וממשלתיים שונים. פרסם למעלה ממאה מאמרים בכתבי עת מדעיים בתחומי מניעת אובדנות, פגיעה מוסרית, וצמיחה ממשבר.
העורך הראשי של הספר "להאיר את הרי החושך: אובדנות בקרב בני נוער" ושל הספר החדש "מתחת לשמיים השחורים" – שיחות על כאב נפשי, אובדנות ותקווה.
בפאנל עבודה טיפולית מבוססת מיינדפולנס בהובלתה של רביד בוגר, השתתפו פרופ' יוסי לוי בלז (בשביל החיים), גבו וייס (בודותרפיה) וניב אגם (בית חולמים). לאחר תרגול תנועתי מחבר בהנחייתו של גבו, התנהלה שיחה סביב ההבנה שהטראומה והמלחמה יוצרות פיצול בנפש פנימה וגם החוצה בין אנשים.
כמו כן הושם דגש על הפוטנציאל של מיינדפולנס וחמלה בהחזרה לנוכחות דרך תנועה גופנית ואינטגרציה עם הטבע, והייתה קריאה למטפלים לשים לב לחובתנו המוסרית להוביל שיח קשוב ועשייה ערכית בקהילה.
שיחת סיכום וחזון
פרופ' ריקרדו טרש
מייסד-שותף ומנהל המחקר
חבר סגל בביה"ס לחינוך וביה"ס סגול למדעי המח באוניברסיטת תל אביב. הוא מתרגל מדיטציה ויוגה מזה 30 שנה ובמהלך 10 השנים האחרונות משלב הוראה ומחקר על מיינדפולנס בתחום האקדמי. ריקרדו פיתח תכנית להוראת מיינדפולנס לילדים וחוקר את ההשפעות של תכנית זו ותכניות חינוכיות אחרות בקרב ילדים ומורים. בנוסף, הוא חוקר את ההשפעות של תרגול מיינדפולנס בקרב מבוגרים עם הפרעות קשב ו/או דיסלקסיה על מדדים מוחיים, קוגניטיביים ורגשיים.
פרופ' נאוה לויט בן נון
מנהלת מרכז סגול למוח ותודעה באוניברסיטת רייכמן, במסגרתו פעל מכון מודע למיינדפולנס מדע וחברה ותכנית בית ספר סגול ללמידה רגשית חברתית מבוססת מיינדפולנס.
במליאת הסיום הריאות התמלאו אויר כאשר פרופ' ריקרדו טרש ופרופ' נאוה לויט בן נון שיתפו בחזון שלהם עבורנו - להפוך מחברה של גיבורים וגיבורות לחברה של חכמים וזקני שבט; לזכור שהבעיות המורכבת לא 'יפתרו' באחת, ומתוך קבלה עמוקה של פני הדברים למצוא את הדרך שלנו להיות חלק מהריפוי הארוך שנדרש לחברה; וחשוב מכל - לזכור שאת האימפקט המיידי והמשמעותי ביותר אנו יכולים לעשות ביחס שלנו לעצמנו ולאחרים, יום ביומו, ברגעים הקטנים.
בעולם שבו המושג 'אתמול' מרעיד את הלב, והמושג 'מחר' קשה לתפיסה, אנו רוצים להודות לכל הדוברים שחלקו איתנו חוויות כה אישיות, ותובנות שנולדו מתוך רגישות ומחויבות חברתית עמוקה.
תודה לשותפינו ד"ר אסף פדרמן על ההזמנה להיות חלק מהכנס הבינ"ל, למתי ליבליך ולשמי אוסטרובסקי על היוזמה וההפקה של יום עיון משמעותי ומרתק לקהילת המיינדפולנס והחמלה בישראל, ולכל צוות ומתנדבות העמותה בראשותן של יעל אבל ותמר פתחיה שבזכותן עוד חלום קרם עור וגידים.
מי ייתן ונדע ימים שקטים.
תודות לספקים שבזכותם יום העיון היה מוצלח ומשמעותי כל כך:
למרכז יצחק רבין על אירוח בלב רחב וסיוע בכל הבקשות.
לקייטרינג ש.פ.בסטיז בע"מ של השף איתי פרקש - שהיה כולו טוב, ועשיר וקצר מחמאות רבות.
לצלמים יוסי אלטרמן על צילומי הסטילס המושקעים, וקיץ ברבנר על צילומי הוידאו הנפלאים.
לאביגיל טורנאו על עיצוב אתר וגרפיקה.
תודות לשותפים המופלאים שלנו שסייעו בהפצה ובעשייה המיטיבה בישראל:
מכון מודע, שותפים למסע, בית האימון של נעמה אושרי, מרכז גוף-נפש, חכמת ההזדקנות, אחד על אחד, פסיכודהרמה ודני מקורי.
ותודה לכם, הקהילה הלא פחות ממופלאה של המרכז לחינוך קשוב ואכפתי, על המעורבות שלכם, האכפתיות והרצון לקחת חלק.
מי ייתן וכולנו נתבשר בבשורות טובות,
מוריה רוזנברג
מנכלי"ת העמותה המרכז לחינוך קשוב ואכפתי